s
s
s
s
s
s
s

El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player


Detalle

UNIVERZALNI MANIFEST PESNIKA SVETA

PRIDRUŽI NAM SE!

Pesniče, ako znaš ciljeve našeg pokreta “Pesnici sveta”, kao i naš “Univerzalni manifest”, i želiš da budeš veran zadatoj reči, primamo te kao jednog od naše braće po strasti da menjamo svet, da tvoja reč, kao vrhovni izraz tvoje umetnosti, bude ključ za promenu sveta i istorije.

UNIVERZALNI MANIFEST PESNIKA SVETA

Pesnici sveta, kucnuo je čas kada treba da ujedinimo snage u odbrani nastavljanja života: Mi smo Ratnici mira i Glasnici nove etape Čovečanstva. Mi smo Pesnici Svetlosti, i Svetlost je put koji nas vodi na sabor sa kojeg nikako ne smemo izostati.. U ovom trenutku živimo proces smrti koji nas vodi kroz razdoblje propadanja ka rođenju NOVE ERE u kojoj pesnik mora odigrati presudnu ulogu.


Čovečanstvo proživljava vremena koja će biti od presudne važnosti za njegov opstanak: nastavi da se krećeš prema provaliji koja će čovečanstvo dovesti do nestajanja ili okreni kormilo i usmeri put ka kolektivnom prevazilaženju koje će mu obezbediti dug život.

Od najdavnijih vremena koja čovek pamti, ljudsko postojanje suočavalo se sa time da mora živeti zajedno sa sredinom koja ga okružuje, koja mu je obezbeđivala, i dalje mu obezbeđuje mogućnost da živi. Ali u isti mah, paradoksalno, čovek je u svojoj težnji da bude sve više i više, da raste i raste, polako uništavao planetu dok je nije primakao granicama koje dovode u opasnost mogućnost nastavka života cele vrste. Ako čovek ne promeni pravac, I TO SMESTA, sledeća pokolenja imaće čvrste razloge da nas mrze..

Sa druge strane, u istom kontekstu želje da se uvek bude VIŠE, ne samo što se radi rasta i opstanka koriste materijalni resursi planete, nego i ljudski resursi, što nas sve vuče nemilosrdnom i zločinačkom nadmetanju između ljudi, do te mere da danas ubijamo jedni druge da bismo postojali, rasli, ili naprosto da bismo rekli: JESAM ovo ili ono, ali JESAM, ili jesam više nego ti…

Kao što s jedne strane neprestano upropašćavamo planetu preteranim iskorišćavanjem prirodnih i ljudskih resursa, tako se, sa druge, pravi oružje velike razorne moći, kadro da za svega nekoliko sati uništi celo čovečanstvo, i najveća moć uvek je sabrana u istim rukama, koje danas poznajemo pod imenom Imperija[e].

Ali nije sve tako crno, pošto haos u moralu, haos u etici, haos u politici [besramni ratovi], haos u ekonomiji [apsurdne stvari] predstavljaju samo manifestacije PORAĐANJA ISTORIJE, kao kada se žena porađa i donosi na svet dete; jedna etapa umire, a druga se rađa iz njenog okrilja..

1.- Pred tom težnjom ka apsolutnoj vlasti koja bi nas neizbežno dovela do samouništenja i do tolikog varvarstva; pred novim vremenima koja se nagoveštavaju, mi, Pesnici sveta, krećemo putem protesta, sa jedne strane, a sa druge, putem stvaranja novog osvita, koji vodi konačnom oslobođenju čoveka..

2.- Mi, Pesnici sveta, ne svi, samo Pesnici sveta, zato što svi pesnici na svetu nisu spremni da kažu: ne ja sam, nego MI SMO. Mi koji smo spremni da napustimo EGO koji nas ubija i kadri da se pogledamo u JEDNAKOSTI, jašemo zajedno preko sveta i stavljamo umetnost poezije u službu čovečanstva.

3.- Biti pesnik ne znači samo pisati lepu poeziju, nego i ŽIVETI JE, a živeti je ne znači samo osećati je, nego i sporovoditi je u delo, a sprovoditi je u delo jeste nešto svakodnevno, nešto zauvek, sve dok imamo glavu da mislimo i srce da osećamo.

4.- Biti Pesnik sveta znači nešto još teže, biti Pesnik sveta znači prihvatiti ovaj manifest u njegovom suštinskom delu; to znači poduhvatiti se odbrane života, ljubavi, različitosti, slobode, biti kadar da se kaže: dajem život za ŽIVOT, iako volim svoj život. Zato kažemo DOSTA gluposti, DOSTA EGA koji ne doprinose ni kolektivnom, ni ličnom rastu, i stavljamo umetnost poezije u službu ljudskog postojanja..

5.- Biti Pesnik sveta znači biti ratnik, ili ratnica koja jaše prostranstvima ljudskog postojanja, onako kako se to činilo još od noći vremena, u potrazi za savršenstvom i dozvoljenim rastom života, dokle god živimo u odeći i pod uslovima koje imamo da bismo to učinili. I zato nećemo biti pasivni pred zločinima koji se čine iz dana u dan u ime slobode, dići ćemo svoj glas poput munje i naterati kukavicu da zadrhti, zato ćemo reč pretvoriti u najbolje oružje koje je ubica ikada video uzduž i popreko istorije.

6.- Priznajemo vredan doprinos svih pesnika na svetu rastu čovečanstva kroz vekove; onih koji su ostavili svoje ime utisnuto u vekovne knjige svetske istorije i u kolektivno pamćenje ljudi; priznajemo i doprinos neznanih pesnika koji su prešli preko zemlje ispunjavajući legendarne zadatke u sva vremena.. Verujemo u vrednost tih veličanstvenih doprinosa u njihova vremena, pa čak i danas, ali mi se nalazimo na pragu nove etape za čovečanstvo, a osim toga, mi Pesnici sveta XXI veka ne želimo da se uplićemo u prošlost, kako bismo bolje videli sadašnjost i budućnost. Mi Pesnici sveta ovoga veka pozvani smo da budemo kreativni kako bismo uz pomoć imaginacije pronašli odgovore i objašnjenja koja čovečanstvo DANAS traži na sav glas pred očiglednim nedaćama koje proživljavamo.

7.- Mi Pesnici sveta proglašavamo da smo svi jednaki, oni opštepoznati i oni manje poznati, slavni i anonimni, bogati i siroti, beli i crni, mulati i žuti, kada god stanu na stranu života; mašući istim mačevima u borbi protiv onoga što ubija život, boreći se rame uz rame iza iste barikade kako bi odbranili PRAVDU [jednu jedinu za sve], JEDNAKOST [stvarnu, među svim stanovnicima zemlje], SLOBODU [istinsku, a ne veštačku] i PRAVO naroda na postojanje i život u miru.

8.- Pesnici sveta proglasiće svaki prostor gde se zateknu ili gde žive za arenu u kojoj će se voditi borba protiv zla, bilo da su to velike palate vlasti ili bedne gradske špilje, njiva na kojoj se muči zemljodelac ili samo dno rudnika u kojem rudar pljuje krv; pesnik neće propustiti da poseti nijednu četvrt da bi kroz nju proneo reč, kao da je to kiša što pada na zemlju, da bi pokazao prizor blagodati, kao da je to cveće u očima čovečanstva. Pesnik će biti svetlost koja poput peščanih sprudova vodi ratnika kroz tminu noći.

9.- Mi Pesnici sveta izjavljujemo da smo pacifisti, ali nismo kukavice, niti smo pasivni; ratoborni smo, ali nikako nismo naivni. Sentimentalni smo po prirodi zato što umetnički izraz, mastilo za pisanje, jeste krv naše duše. Živimo obuzeti pijanstvom umetničkog oduševljenja, do bolne vrtoglavice stvaranja. Ali to stvaranje uvek će imati tačno utvrđen cilj: USAVRŠAVANJE ŽIVOTA, našeg [pojedinačnog], života sviju [kolektivnog]. Mi smo pacifisti u potrazi za univerzalnim mirom, ali MIR ne dolazi tek tako, treba ga osvojiti, boriti se za njega.. Zato smo mi Ratnici. A MIR neće postojati ako ne postoji PRAVDA. MIR će postojati samo onda kada najpre zavlada pravda, pošto mir može postojati samo kao posledica, kao plod pravde. U protivnom, biće ono što jeste sada, u carstvu Imperija: MIR GROBALJA..

10.- Kako biste bili Pesnik sveta treba da budete spremni da se stalno usavršavate, da rastete u raznolikosti i da prihvatite mnogostrukost, kao što se prihvata složenost postojanja. U bataljonu Pesnika sveta uvek će biti mesta za borce, bilo da su vernici ili nevernici, ateisti ili religiozni ljudi, pravedni ili zabludeli, ako su sa ove strane ŽIVOTA; heteroseksualci, biseksualci ili homoseksualci, ako su zaljubljeni u plemenitu LJUBAV; nekadašnji ratnici ili moderni borci, ako se uvek bore za DOBRO. Veliki lanac čovečanstva koji će objediniti svet, beočug po beočug, sačinjavaće pesnici udelitelji nade i osmeha u ovoj borbi koja traje još od osvita vremena.

11.- Čovek rado u nekome trećem traži svoje grehe; naš izazov je da svako suštinski prihvati sebe, da se prihvati u sopstvenom duhu, i da pri tom ne mora da traži nekoga trećeg kako bi prikrio svoje zablude i poraze. Naša je nada u tome da ćemo se dići pomoću reči, da ćemo umeti da rasplamsamo reč u svakome od nas, i stih u planini, u ćutljivoj noći duše, pod brižnom opnom trbuha prirode, da ćemo biti vidoviti za sutrašnjicu, kako bi svako mogao da uzdigne svoju dušu ljubavlju, rečima. Poezija pripada svetu i obavezni smo prema njoj.

 

Pesniče sveta,

pridruži se ovoj borbi za ljudsko postojanje!

Postani beočug u lancu neophodnom za opstanak ŽIVOTA!

 

Luis Arijas Manso

[Generalni sekretar]

Santjago de Čile, decembar 2005

Na srpski prevela Aleksandra Mančić

 

Desarrollado por: Asesorias Web
s
s
s
s
s
s
s