s
s
s
s
s
s
s

El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player


Detalle

UNIVERZALNI MANIFEST PJESNIKA SVIJETA  
 

Pjesnici svijeta, kucnuo je čas kada treba da ujedinimo snage u odbrani nastavljanja života: Mi smo Ratnici mira i Glasnici nove etape Čovječanstva. Mi smo Pjesnici Svjetlosti, i Svjetlost je put koji nas vodi na sabor sa kojeg nikako ne smijemo izostati.. U ovom trenutku živimo proces smrti koji nas vodi kroz razdoblje propadanja ka rođenju NOVE ERE u kojoj pjesnik mora odigrati presudnu ulogu. Čovječanstvo proživljava vremena koja će biti od presudne važnosti za njegov opstanak: nastavi da se krećeš prema provaliji koja će čovječanstvo dovesti do nestajanja ili okreni kormilo i usmjeri put ka kolektivnom prevazilaženju koje će mu obezbjediti dug život. Od najdavnijih vremena koja čovjek pamti, ljudsko postojanje suočavalo se sa time da mora živjeti zajedno sa sredinom koja ga okružuje, koja mu je obezbjeđivala, i dalje mu obezbjeđuje mogućnost da živi.


Ali u isti mah, paradoksalno, čovek je u svojoj težnji da bude sve više i više, da raste i raste, polako unistavao planetu dok je nije primakao granicama koje dovode u opasnost mogućnost nastavka života cijele vrste. Ako čovjek ne promjeni pravac, I TO SMJESTA, sljedeća pokoljenja imaće čvrste razloge da nas mrze...Sa druge strane, u istom kontekstu želje da se uvijek bude VIŠE, ne samo što se radi rasta i opstanka koriste materijalni resursi planete, nego i ljudski resursi, što nas sve vuče nemilosrdnom i zločinačkom nadmetanju između ljudi, do te mjere da danas ubijamo jedni druge da bismo postojali, rasli, ili naprosto da bismo rekli: JESAM ovo ili ono, ali JESAM, ili jesam više nego ti…Kao što s jedne strane neprestano upropašćavamo planetu preteranim iskorištavanjem prirodnih i ljudskih resursa, tako sa druge pravimo oružje velike razorne moći, koje je u stanju da za svega nekoliko sati uništi cijelo čovječanstvo, i najveća moć uvijek je sabrana u istim rukama, koje danas poznajemo pod imenom Imperija[e]. Ali nije sve tako crno, pošto haos u moralu, haos u etici, haos u politici [besramni ratovi], haos u ekonomiji [apsurdne stvari] predstavljaju samo manifestacije PORAĐANJA ISTORIJE, kao kada se žena porađa i donosi na svijet dete; jedna etapa umire, a druga se rađa iz njenog okrilja..

1.- Pred tom težnjom ka apsolutnoj vlasti koja bi nas neizbježno dovela do samouništenja i do tolikog varvarstva; pred novim vremenima koja se nagovještavaju, mi, Pjesnici sveta, krećemo putem protesta, sa jedne strane, a sa druge, putem stvaranja novog osvita, koji vodi konačnom oslobođenju čovjeka..

2.- Mi, Pjesnici svijeta, ne svi, samo Pjesnici svijeta, zato što svi pjesnici na svetu nisu spremni da kažu: ne ja sam, nego MI SMO. Mi koji smo spremni da napustimo EGO koji nas ubija i u stanju da se pogledamo u JEDNAKOSTI, jašemo zajedno preko svijeta i stavljamo umetnost poezije u službu čovječanstva. 

3.- Biti pjesnik ne znači samo pisati lijepu poeziju, nego i ŽIVJETI JE, a živjeti je ne znači samo osećati je, nego i sprovoditi je u djelo, a sprovoditi je u djelo jeste nešto svakodnevno, nešto zauvijek, sve dok imamo glavu da mislimo i srce da osjećamo.

4.- Biti Pjesnik svijeta znači nešto još teže, biti Pjesnik svijeta znači prihvatiti ovaj manifest u njegovom suštinskom dijelu; to znači poduhvatiti se odbrane života, ljubavi, različitosti, slobode, biti kadar da se kaže: dajem život za ŽIVOT, iako volim svoj život. Zato kažemo DOSTA gluposti, DOSTA EGA koji ne doprinose ni kolektivnom, ni ličnom rastu, i stavljamo umjetnost poezije u službu ljudskog postojanja..

5.- Biti Pjesnik svijeta znači biti ratnik, ili ratnica koja jaše prostranstvima ljudskog postojanja, onako kako se to činilo još od noći vremena, u potrazi za savršenstvom i dozvoljenim rastom života, dokle god živimo u odjeći i pod uslovima koje imamo da bismo to učinili. I zato nećemo biti pasivni pred zločinima koji se čine iz dana u dan u ime slobode, dići ćemo svoj glas poput munje i naterati kukavicu da zadrhti, zato ćemo riječ pretvoriti u najbolje oružje koje je ubica ikada video uzduž i poprijeko historije.

6.- Priznajemo vrijedan doprinos svih pjesnika na svijetu rastu čovječanstva kroz vijekove; onih koji su ostavili svoje ime utisnuto u vjekovne knjige svjetske historije i u kolektivno pamćenje ljudi; priznajemo i doprinos neznanih pjesnika koji su prešli preko zemlje ispunjavajući legendarne zadatke u sva vremena.. Vjerujemo u vrijednost tih veličanstvenih doprinosa u njihova vremena, pa čak i danas, ali mi se nalazimo na pragu nove etape za čovječanstvo, a osim toga, mi Pjesnici svijeta XXI veka ne želimo da se uplićemo u prošlost, kako bismo bolje videli sadašnjost i budućnost. Mi Pjesnici svijeta ovoga vijeka pozvani smo da budemo kreativni kako bismo uz pomoć imaginacije pronašli odgovore i objašnjenja koja čovječanstvo DANAS traži na sav glas pred očiglednim nedaćama koje proživljavamo.

7.- Mi Pjesnici svijeta proglašavamo da smo svi jednaki, oni opštepoznati i oni manje poznati, slavni i anonimni, bogati i siroti, bijeli i crni, mulati i žuti, kada god stanu na stranu života; mašući istim mačevima u borbi protiv onoga što ubija život, boreći se rame uz rame iza iste barikade kako bi odbranili PRAVDU [jednu jedinu za sve], JEDNAKOST [stvarnu, među svim stanovnicima zemlje], SLOBODU [istinsku, a ne vještačku] i PRAVO naroda na postojanje i život u miru.

8.- Pjesnici svijeta proglasiće svaki prostor gde se zateknu ili gde žive za arenu u kojoj će se voditi borba protiv zla, bilo da su to velike palate vlasti ili bijedne gradske špilje, njiva na kojoj se muči zemljodelac ili samo dno rudnika u kojem rudar pljuje krv; pjesnik neće propustiti da posjeti nijednu četvrt da bi kroz nju proneo riječ, kao da je to kiša što pada na zemlju, da bi pokazao prizor blagodati, kao da je to cvijeće u očima čovječanstva. Pjesnik će biti svjetlost koja poput pješčanih sprudova vodi ratnika kroz tminu noći.

9.- Mi Pjesnici svijeta izjavljujemo da smo pacifisti, ali nismo kukavice, niti smo pasivni; ratoborni smo, ali nikako nismo naivni. Sentimentalni smo po prirodi zato što umjetnički izraz, mastilo za pisanje, jeste krv naše duše. Živimo obuzeti pijanstvom umjetničkog oduševljenja, do bolne vrtoglavice stvaranja. Ali to stvaranje uvijek će imati tačno utvrđen cilj: USAVRŠAVANJE ŽIVOTA, našeg [pojedinačnog], života sviju [kolektivnog]. Mi smo pacifisti u potrazi za univerzalnim mirom, ali MIR ne dolazi tek tako, treba ga osvojiti, boriti se za njega.. Zato smo mi Ratnici. A MIR neće postojati ako ne postoji PRAVDA. MIR će postojati samo onda kada najprije zavlada pravda, pošto mir može postojati samo kao posledica, kao plod pravde. U protivnom, biće ono što jeste sada, u carstvu Imperija: MIR GROBALJA..

10.- Kako biste bili Pjesnik svijeta treba da budete spremni da se stalno usavršavate, da rastete u raznolikosti i da prihvatite mnogostrukost, kao što se prihvata složenost postojanja. U bataljonu Pjesnika svijeta uvijek će biti mjesta za borce, bilo da su vjernici ili nevjernici, ateisti ili religiozni ljudi, pravedni ili zabludjeli, ako su sa ove strane ŽIVOTA; heteroseksualci, biseksualci ili homoseksualci, ako su zaljubljeni u plemenitu LJUBAV; nekadašnji ratnici ili moderni borci, ako se uvek bore za DOBRO. Veliki lanac čovječanstva koji će objediniti svijet, beočug po beočug, sačinjavaće pjesnici udjelitelji nade i osmijeha u ovoj borbi koja traje još od osvita vremena. 

11.- Čovek rado u nekome trećem traži svoje grijehe; naš izazov je da svako suštinski prihvati sebe, da se prihvati u sopstvenom duhu, i da pri tom ne mora da traži nekoga trećeg kako bi prikrio svoje zablude i poraze. Naša je nada u tome da ćemo se dići pomoću riječi, da ćemo umjeti da rasplamsamo riječ u svakome od nas, i stih u planini, u ćutljivoj noći duše, pod brižnom opnom trbuha prirode, da ćemo biti vidoviti za sutrašnjicu, kako bi svako mogao da uzdigne svoju dušu ljubavlju, riječima. Poezija pripada svijetu i obavezni smo prema njoj.Pjesniče svijeta,
pridruži se ovoj borbi za ljudsko postojanje!
Postani beočug u lancu neophodnom za opstanak ŽIVOTA!

 


Desarrollado por: Asesorias Web
s
s
s
s
s
s
s